Kattenchip: alleen zinvol met goede registratie

7-2-2018 een artikel in De Stentor over het voorstel m.b.t. het verplichten om katten te chippen.

Asiel Zwolle: Kattenchip alleen zinvol met goede registratie
Een wettelijke verplichting om katten te laten chippen is vanuit dierenwelzijn ‘zinvol’, zegt bedrijfsleider Cees Vis van Dierenasiel Zwolle. ,,Maar alleen als ook de registratie daarvan onder beheer wordt geplaatst.”

Ook in het asiel in Zwolle komen nog wel eens ongechipte katten binnen, zegt hij. ,,Of ze hebben geen chip, of de registratie klopt niet”, zegt Vis. ,,Dat is namelijk het eerste wat de dierenambulance checkt, of een kat een chip heeft. Als dat het geval is, wordt er direct contact met de eigenaar opgenomen. Die beestjes zien wij dan helemaal niet.”

Registratie
Maar als het baasje de telefoon niet opneemt, een ander telefoonnummer of e-mailadres heeft en dat niet heeft laten registreren, ‘komen ze bij ons’. ,,Wij proberen dan ook nog om naam, adres, e-mailgegevens te achterhalen. Soms vragen we de dierenpolitie om te checken of iemand nog op het geregistreerde adres woont.”

Het chippen heeft écht nut, benadrukt Vis. ,,Met het invoeren van de chips is het aantal zwerfdieren echt gedaald, dat effect was direct zichtbaar. Gek genoeg is het chippen bij honden verder gevorderd dan bij katten. Alsof die baasjes minder besef van de noodzaak hebben.”

Verantwoordelijkheid
Voor de kosten hoeven ze het niet te laten. ,,Het kost ongeveer 35 euro bij ons. Gezien een kat toch wel 10 jaar of ouder wordt, kun je die 3,50 euro per jaar niet als argument aanvoeren, dunkt mij. Bovendien hoort het ook bij je verantwoordelijkheid als baasje als je een huisdier neemt, vind ik.”

Hoeveel ongechipte katten er nu in het Zwolse asiel zitten weet hij niet precies. ,,Maar dat landelijk gemiddelde van vijftien procent herken ik ook wel in onze situatie.”

(bron: De Stentor)