Het dierenwelzijn verbeteren, iets wat Dierenasiel Zwolle hoog in het vaandel heeft.
De verzorgers zijn dan ook blij met hun gloednieuwe hondenuitlaatfiets, die ze onlangs ontvingen uit handen van Stichting Dierenlot. De bedoeling is dat het stalen ros bijdraagt aan de conditie van de hond.

“Asielhonden krijgen veel minder beweging dan honden die een fijn thuis hebben”, vertelt bedrijfsleider Marianne van Keulen. “Voldoende uitdaging en lichaamsbeweging draagt bij aan een goede weerstand, maar ook aan de onderlinge band van de hond en de verzorger, het verminderen van stress en het kwijtraken van energie.”

Kilometers maken
De fiets is een goed hulpmiddel hiervoor, geeft Marianne aan. “Wandelend met de hond komen we niet heel ver, maar met een fiets maken we veel meer kilometers. Honden worden wel eerst onderzocht op geschiktheid voor ze naast de fiets mogen lopen.”

Feeling
Het verschil met een gewone fiets is dat deze tweewieler steviger is, meer zichtbaar en dat er een beugel bij het zadel zit waaraan je de riem kunt bevestigen. “Tot dusver houden we de riem nog gewoon vast in de hand, want dan hebben we meer controle, meer feeling“, meent Marianne. “Honden willen nog wel eens hun snuit in de spaken steken, of op een andere hond afrennen. Uiteindelijk willen we de beugel gebruiken, want daar is de fiets speciaal voor gemaakt, maar het is een proces waaraan zowel de honden als wijzelf moeten wennen.”

Testrondje
Omdat indebuurt erg nieuwsgierig is naar de fiets, besluit dierverzorger Ferry een rondje te ‘crossen’, samen met hond Mazy, een viervoeter met een voorgeschiedenis, of eigenlijk ‘een zorgenkindje’, zoals het asiel aangeeft. Hoe gaaf is het om te zien dat Mazy braaf mee rent en goed luistert naar Ferry. Zeer indrukwekkend! Verliefd op deze viervoeter? Goed nieuws, want Mazy kun je adopteren, lees hier meer (de fiets krijg je er overigens niet bij).


Bron: indebuurtZwolle

Bekijk hier het filmpje van het fietsrondje met Mazy