Kaydo

Kaydo

Over Kaydo

Geboortedatum: 04-10-2016 (geschat toen hij ongeveer 3 maanden oud was)
Geslacht: Reu, gecastreerd
Grootte: Grote hond
Datum vaccinatie: 14-04-2022
Is het dier gechipt? Ja

 

Kaydo is opgevangen door Stichting Mendoo toen zijn eigenaar de zorg tijdelijk niet kon dragen. Uiteindelijk is er in goed overleg besloten dat het in Kaydo’s belang is dat er een ander fijn thuis voor hem gezocht wordt. 

Kaydo verblijft inmiddels al bijna een jaar bij een gastgezin van onze stichting. Zij omschrijven hem als volgt:

Kaydo is een gecastreerde Husky x Malamute reu van 6 jaar oud. Zoals zijn afstamming al doet vermoeden, is hij energiek en enthousiast. Als hij mee naar buiten mag, wat hij graag doet, laat hij zijn enthousiasme merken door hoog en luid naar je te blaffen en soms ook een beetje in de riem of je kleding te happen. Uit speelsheid wil hij ook nog wel eens zachtjes in je handen happen. Eenmaal buiten begroet hij de buurt met een paar luide “WOOO’s” en als hij even een gekke vijf minuten krijgt, zorg er dan maar wel voor dat je (letterlijk) even stevig in je schoenen staat. Hij is namelijk super lief, maar ook super sterk en een tikkeltje lomp.

Ook naar andere honden (en mensen) is hij enthousiast, voornamelijk omdat hij graag hallo wil zeggen en wil spelen. Het is goed om te beseffen dat andere honden dit nog wel eens wat spannend kunnen vinden. Gelukkig is Kaydo zelf een onwijs sociale en evenwichtige hond. Als hij het ergens niet mee eens is of iets niet leuk vindt, zal hij dit natuurlijk wel laten weten, maar tot nu toe heeft hij hierbij nooit enige vorm van agressie laten zien. Zelfs toen een ontsnapte herder ons kwam belagen, gebruikte hij met name zijn lichaam en energie om hem bij Noah (onze nogal onzeker Golden..) weg te houden, zonder ook maar te hoeven blaffen, snauwen of bijten.

Let er met het wandelen (en thuis) wel op dat hij heel graag zakdoekjes, papiertjes, sokken, etc. te pakken krijgt en deze dan ook daadwerkelijk op wil eten. Naast dat hij erg enthousiast is en af en toe wat op wil eten, heeft hij een heel sterk jachtinstinct. Hij kan daarom ook niet loslopen! Hij gaat achter alles aan wat rent en vliegt en als hij de kans krijgt zal hij zijn “prooi” ook echt grijpen. Het is dus niet aan te raden om hem samen met andere diersoorten (katten, knaagdieren, vogels etc.) te houden. Bij een goede klik kan hij wel heel makkelijk met een andere hond samen wonen, dat doet hij momenteel ook en dat gaat heel goed. Wel zal hij in een nieuwe omgeving meteen de boel verkennen om te kijken of er toch niet misschien een plekje is waar hij zou kunnen ontsnappen…

Verder is hij gek op speelgoed. Rubberen balletjes/Kongs vindt hij sowieso te gek. Met name ook als je samen met hem speelt en/of stoeit. Let er dan natuurlijk wel op dat hij ook dan erg enthousiast kan worden en graag wild wil stoeien. Hij weet hierbij wel heel goed hoe ver hij kan gaan. Met name als deze grenzen duidelijk worden aangegeven (qua energie, niet qua heftigheid/stemvolume). Kaydo is een zelfstandige en eigenzinnige hond die luistert wanneer het hem uitkomt. Dit zijn sterke rasgebonden eigenschappen die je als baasje zult moeten accepteren. Je druk maken en gefrustreerd ‘eisen’ stellen helpt namelijk niet en kan zelfs averechts werken. Hoe drukker je je maakt, hoe meer hij het ziet als een spelletje. Hij zal hier bovendien niet snel van onder de indruk zijn. Op een rustige toon en wat brokjes reageert hij vaak wat beter. Hoe rustiger je je zelf blijft en des te minder aandacht je hem geeft, des te sneller zal hij ophouden. Het “spelletje” is dan namelijk over.

Ondanks dat hij zeer zelfstandig is, wil hij wel heel graag bij je zijn. Hij wordt graag gekriebeld en gaat dan lekker op zijn rug liggen en hij volgt je het liefste het hele huis door. Met als gevolg dat hij meestal midden in het pad of de deuropening gruwelijk in de weg gaat liggen. Hij heeft dan ook het liefst dat iedereen compleet is, maar desondanks kan hij wel heel goed alleen thuis zijn. Hij gaat dan uit zichzelf niet op de bank liggen, maar ligt wel graag op een matje/kleedje. Tenzij het warm weer is, dan ligt hij liever op de koele vloer. Daarom ligt hij ook vaak liever buiten dan binnen (zolang het daar koeler is uiteraard). Het grootste deel van de tijd ligt hij dan braaf te chillen of te slapen, maar als hij zich verveelt kan hij ook op onderzoek uitgaan. Hij wil dan nog wel eens in de tuin lopen graven, vissen uit de vijver proberen te vangen of achter jonge vogeltjes aan gaan. Let hier in het voorjaar goed mee op! Als we zelf niet in de tuin zijn, ligt hij daarom wel vast aan een lange lijn, zodat hij niet volledig op eigen houtje door de tuin kan struinen.

Kaydo heeft een dikke vacht die je zodra het “rijp” is beter kan plukken dan borstelen. Zijn huid is namelijk erg gevoelig, dus als de borstel ook maar iets te ruw is, is zijn huid al snel kapot of geïrriteerd. Verder zijn er qua gezondheid nog een paar andere aandachtspuntjes. Tijdens het begin van zijn opvangperiode hebben wij Kaydo laten castreren, omdat zijn prostaat vergroot bleek te zijn en één testikel nog in de buik aanwezig was (deze is nooit ingedaald). Inmiddels lijkt hij gelukkig minder pijn aan zijn prostaat te hebben, maar het uiteindelijke effect van de castratie op de grootte van zijn prostaat is nog niet met zekerheid vastgesteld (dit zou door middel van een buikecho gedaan kunnen worden). Daarnaast heeft Kaydo een wat gevoelige huid en voetzooltjes. Hier is helaas nog geen duidelijke oorzaak voor gevonden.

Omdat hij ook opeens een periode aanhoudend dunne ontlasting had, staat hij sinds een tijdje op speciale voeding die goed is voor zowel zijn huid als zijn maagdarmkanaal. Op deze voeding doet hij het gelukkig heel goed. Zijn ontlasting is stevig, zijn vacht wordt steeds mooier en zijn huid is ietsjes rustiger. Met name met warm weer zijn zijn gevoelige pootjes wel nog steeds een aandachtspunt. Het zou daarom ook heel fijn voor hem zijn als in een gebied kan komen wonen waar hij op gras/zand kan worden uitgelaten of met enige regelmaat mee naar het bos kan en mag. Dit kan prima op rijafstand zijn, want Kaydo gaat heel graag mee in de auto en blijft dan ook heel braaf in de kattenbak of op de achterbank liggen.

Al met al is Kaydo een onwijs lieve, sociale en stabiele hond die een goede start lijkt te hebben gehad en in ieder geval heel goed hondentaal spreekt. Mensen begrijpt hij ook dondersgoed, alleen is hij iets te zelfstandig en moet je zijn respect verdienen. Besef je wel dat het een grote en sterke hond is met een eigenwijs karakter en soms wat over-enthousiasme. Als nieuwe eigenaar moet je dus wel (vooral ook fysiek) redelijk stevig in je schoenen staan. Hou er daarnaast rekening mee dat er een aantal medische zaken spelen die nog wel monitoring en/of nader onderzoek/behandeling nodig hebben. Uiteraard kan er bij de stichting geïnformeerd worden naar de huidige stand van zaken.

Helaas weten we niet zeker hoe Kaydo met kinderen is. We verwachten dat het qua gedrag geen probleem moet zijn en dat hij nooit zomaar lelijk zou doen. Alleen is hij wel groot, lomp en soms iets té blij, waardoor het ons niet direct verstandig lijkt om ook kleine kinderen in huis te hebben. Maar vooralsnog kunnen we dit dus niet met zekerheid zeggen.

Omgang met honden: Goed
Omgang met katten: Slecht
Kan met kinderen? Waarschijnlijk wel, advies vanaf 10 jaar en ouder.
Omgang vreemde mensen / bezoek: Goed, allemansvriend
Kan het dier alleen thuis blijven? Ja, 6 uurtjes
Is het dier gecastreerd: Ja
Medische bijzonderheden: Dieetvoer

Woonplaats waar het dier verblijft: Omgeving Breda
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via: [email protected]

 

Interesse in dit dier..

Ben je geïnteresseerd in dit dier? Neem dan rechtstreeks contact met de huidige eigenaar op. Het contact met geïnteresseerden en de herplaatsing verzorgt de eigenaar zelf. Het asiel speelt geen rol in de screening en herplaatsing.

Foto's

input: 14-3