Adoptieprocedure

Interesse
Wanneer u interesse heeft in één van onze asieldieren vragen wij u om een (vrijblijvend) Adoptieformulier in te vullen voor u langskomt. O.a. rechtsboven op de website staat “Adoptie formulier”.
Doel van dit vragenformulier is om een beeld te krijgen van de thuissituatie, gezinssituatie, eventuele ervaring en aanwezige andere dieren.
Omdat wij geloven in een goede match, moet uw situatie zoveel mogelijk aansluiten bij de achtergrond en het karakter van het dier.  U en het dier hebben er niets aan wanneer het thuis niet blijkt te gaan en het dier terug moet.

Vragenformulier ingevuld
Zodra het vragenformulier ingevuld is wordt door de medewerker gekeken of er een dier verblijft dat in uw situatie past. Indien u reageert voor een specifieke hond of kat, wordt gekeken of het op papier een goede match is.
Indien u het formulier per mail heeft toegestuurd, wordt geprobeerd binnen 24 uur nog te reageren. Echter, dit lukt soms niet altijd. Wanneer dit langer duurt en u twijfelt of het goed is aangekomen, of dat u wilt weten wat de stand van zaken is, kunt u ons altijd bellen.

Lijkt het op papier een goede match, dan neemt een medewerker u mee naar de kattenafdeling(en) of haalt desbetreffende hond voor u op.
Zo nee, dan wordt het vragenformulier van u 6 weken bewaard zodat u wanneer u een andere hond ziet in de komende weken opnieuw kunt bellen. Wanneer u aangeeft een vragenformulier te hebben ingevuld, pakken de medewerkers dit erbij. Na 6 weken wordt het formulier uit ons bestand gehaald.

In de kattenafdeling heeft u de tijd om rustig te kijken of er een klik is met het dier.  In  het geval van een hond kunt u een eind wandelen om te zien hoe de hond reageert. Bij sommige honden loopt er een medewerker mee, bij anderen niet.

Wanneer u een kat heeft gevonden die bij u past, mag deze vaak gelijk mee naar huis.
Het is mogelijk dat wij het dier een dag voor u vasthouden en dat u het de volgende dag ophaalt zodra alle spulletjes aangeschaft zijn.

Deze termijn geldt niet voor kittens.

In het geval van een hond vragen wij een adoptant minstens 2, soms 3 keer te komen wandelen voordat het dier mee naar huis gaat.
Wanneer u reeds een eigen hond heeft, dient u deze mee te nemen tijdens één van deze bezoeken.

Daadwerkelijke adoptie
Wanneer u een dier adopteert vindt er een plaatsingsgesprek /adoptiegesprek plaats met de receptiemedewerker, waarna u de adoptieovereenkomst tekent en de adoptiebijdrage betaalt.
In de adoptieovereenkomst staan een aantal rechten en plichten.  U vindt de link naar de Adoptievoorwaarden helemaal onderaan deze tekst.
Tijdens het adoptiegesprek print de medewerker (medische) informatie over het dier uit en (in het geval van een afstandsdier) de afstandsvragen van de vorige eigenaar. U krijgt deze mee naar huis, samen met het vaccinatieboekje.

Aanvulling adoptie kittens
Kittens worden bij ons ter adoptie aangeboden met een geldige vaccinatie. Omdat kittens op de leeftijd van 3 maanden nog een inenting moeten krijgen om volledig beschermd te zijn kan het zijn dat uw kitten bij adoptie nog te jong is voor deze tweede inenting. Deze inenting dient u dan bij uw eigen dierenarts te laten geven, op uw eigen kosten.

Kittens / katten tot 6 maanden: deze zijn nog te jong om al gecastreerd /gesteriliseerd te worden. Wij hechten hier (gezien het kattenoverschot) erg veel waarde aan. U kunt daarom dit dier op de juiste leeftijd gratis laten castreren /steriliseren bij de asieldierenarts, Dierenkliniek Ittersum in Zwolle. U krijgt tijdens het adoptiegesprek een doorverwijsformulier mee voor deze gratis castratie /sterilisatie waar een uiterste datum op staat. Voor deze datum moet het dier gecastreerd /gesteriliseerd zijn.
Indien u besluit om de poes / kater bij uw eigen dierenarts te laten neutraliseren is dat op uw eigen kosten.

Dagen na adoptie:
Wij worden graag op de hoogte gehouden van hoe het met uw net geadopteerde asieldier gaat. Natuurlijk wanneer er (medische) problemen zijn, maar ook wanneer u gewoon even wilt laten weten dat het goed gaat. Dat is geen verplichting natuurlijk, maar wordt altijd wel erg gewaardeerd!

Wanneer u wel tegen (medische) problemen aanloopt, vragen heeft, of ergens over twijfelt: neemt u gerust contact met ons op!
Tijdens openingstijden op 038-4601784 en bij dringender gevallen is een medewerker tot 22 uur te bereiken op het telefoonnummer dat op het antwoordapparaat genoemd staat.

Medische proeftijd
Indien u niet in de directe omgeving van Zwolle woont kunt u natuurlijk wel gewoon een dier bij ons adopteren. Let u dan wel op de medische proeftijd. Deze 14 dagen medische proeftijd geeft u gelegenheid om (na contact met het asiel) naar de asieldierenarts in Zwolle te gaan voor een kosteloos consult. Medicatie dient u zelf te betalen.
Indien u ver weg woont en besluit naar uw eigen dierenarts te gaan, kunnen wij dit consult helaas niet vergoeden.

Ondanks zorgvuldige screening en dierenartscontroles en behandelingen van onze kant kunt u
voor (onverwachte) medische kosten komen te staan. Wij zijn hiervoor niet aansprakelijk.


Veel gestelde vragen:

Hoe kan het dat een gevonden dier niet bij te adopteren dieren staat.
Gevonden dieren blijven 14 dagen bij ons “in bewaring”. Dit is een wettelijke termijn die een baas 2 weken de tijd geeft om op zoek te gaan en zich te melden voor het dier.  Na deze 14 dagen mag het dier wettelijk gezien herplaatst worden. Zodra (medische) behandelingen zijn afgerond verschijnt het dier op de website bij “onze dieren”.  U kunt vanaf die tijd reageren.

Mag een dier terug?
Wanneer het na adoptie toch niet goed gaat, mag het dier terug.
Sterker nog; een asieldier moet zelfs altijd terug naar het asiel van waaruit hij/zij geadopteerd is.
Is dat binnen een aantal weken, kijkt u dan even in de asielvoorwaarden voor eventuele gedeeltelijke restitutie van het adoptiebedrag.

Ik wil een dier cadeau geven
Wanneer u een dier cadeau wilt geven dient u samen met degene voor wie het dier is bij ons langs te komen. De nieuwe baas moet namelijk zelf de adoptieovereenkomst ondertekenen.
Zo weten wij en de nieuwe eigenaar dat er zorgvuldig is gekeken welk dier past en dat de nieuwe baas ook daadwerkelijk een dier wil.
U kunt geen dier bij ons overnemen zonder dat een nieuwe baas erbij aanwezig is.

Mag ik bedenktijd voor ik beslis
U kunt altijd een dag bedenktijd krijgen, uitgezonderd voor kittens.
Veel langer is helaas niet mogelijk.

Zijn alle dieren  gecastreerd / gesteriliseerd
Niet alle dieren worden standaard gecastreerd /gesteriliseerd. Iedere kater /poes vanaf 6 maanden wel.  Is de kater /poes nog te klein voor castratie /sterilisatie, dan ontvangt u van ons een doorverwijzingsformulier waarmee u de kat alsnog op onze kosten kunt laten neutraliseren bij de asieldierenarts (Dierenkliniek Ittersum)
Honden worden niet standaard gecastreerd /gesteriliseerd.

Kan ik een dier reserveren?
Telefonisch kunt u geen dieren reserveren.
Wanneer u bij ons geweest bent en hebt kennisgemaakt met het dier, kunt u volwassen dieren altijd een dag reserveren.  Veel langer is helaas niet mogelijk.

Ik ga eerst op vakantie, kan ik een dier reserveren en daarna ophalen?
Helaas is dat niet mogelijk. Des te langer een dier bij ons verblijft, des te meer kans is er op medische problemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan niesziekte bij een kat. Ook is de vakantieperiode vaak een erg drukke periode met in de zomer zo’n 150 katten en dus ruimtetekort. Ieder dier dat geadopteerd wordt maakt weer ruimte vrij voor een nieuw dier dat geholpen moet worden.

Kan ik zo dieren komen kijken?
Wij werken met een vragenformulier /adopteerformulier. Wanneer u bij ons langskomt vragen wij u dit formulier in te vullen zodat gekeken kan worden welk dier het beste bij u past. Daarna wordt u door de medewerker meegenomen om te kijken.
Vooral bij de honden geeft het veel stress wanneer mensen vrijblijvend langs de kennels lopen om te kijken. Vandaar dat wij voor bovenstaande werkwijze hebben gekozen.

Is ieder dier gechipt?
Ja, voor adoptie is iedere hond of poes gechipt.
Wij melden de chip aan bij een databank met de gegevens van de nieuwe eigenaar. Dit wordt over het algemeen gelijk tijdens de adoptie gedaan zodat het dier gelijk terug te herleiden is naar de nieuwe baas.

Hoe werkt een chip?
Een microchip is ongeveer zo klein als een rijstkorrel en wordt bij het dier tussen de schouderbladen onder de huid ingebracht. Deze microchip heeft een uniek nummer dat aan uw huisdier gekoppeld wordt en is gemakkelijk af te lezen met een chipreader. Elke instantie die met dieren te maken heeft is in het bezit van een dergelijk afleesapparaat. Zodra een dier gevonden wordt, wordt gecontroleerd of het dier een chip heeft. Zo ja, dan kunnen middels het chipnummer de persoonlijke contactgegevens van de eigenaar opgezocht worden, die zijn opgeslagen in een landelijke centrale databaseAdoptievoorwaarden:

U vindt de Adoptievoorwaarden -> HIER <-