Bonny en Clyde nieuwsberichtk

Welkom bij Bonny & Clyde!

Broer & zus Wolfhond die permanent bij het asiel wonen in een speciaal voor hun ontworpen verblijf.

14 juni 2024

En we zijn alweer halverwege 2024. De tijd gaat zo ontzettend snel.

 
Dankzij de natte maanden is de begroeiing in het verblijf snel uitgelopen en de planten staan er goed bij.


De zandbult is ingezaaid met wilde bloemenzaad en ook dat groeit goed. Dezelfde zandbult is een tijdje geleden iets vlakker gemaakt, aangezien hun graafwerk er voor zorgde dat de kans dat hun hol in zou storten groter werd. En dat willen we natuurlijk niet.

Gelukkig hebben zij het afgelopen jaar meerdere holen gegraven, onder de struiken en tussen de boomwortels. Deze zijn stevig en houden we natuurlijk goed in de gaten. 


De gezondheid van Bonny en Clyde is ook goed.
Bonny was wat gevoelig aan haar buik, maar bij nader onderzoek bleek het gelukkig niets verontrustends te zijn. En inmiddels is zij ook weer helemaal de oude. Clyde heeft een wondje net onder zijn oog gehad. (broer en zus spelen nog al eens ruw 😉 ). 

We hebben het dagelijks schoongehouden en al snel zat het dicht. Inmiddels zie je er weinig meer van. 

Verder zijn Bonny & Clyde veel buiten te vinden. Overdag helemaal als er mensen aanwezig zijn, maar bij mooi weer ziet onze huismeester die op het terrein woont, ze ook ’s avonds vaak heerlijk buiten liggen, of rondjes rennen achter elkaar aan 😉 .

 

En met name Clyde is vaak druk bezig met zijn enorme bot. 

Goed nieuws allemaal dus!

5-12-2023

 

 

Het is alweer een aantal maanden geleden sinds onze laatste update over het vrolijke duo. Dus tijd om even te laten weten hoe het gaat!


Inmiddels zijn we de zomer door, de herfst is geweest en we gaan de winter in. Vandaag een eerste dag met een laagje sneeuw dat ook blijft liggen.

Het gaat erg goed met Bonny & Clyde, hun gezondheid is goed en de gewichten onder controle. Momenteel zitten ze heerlijk in hun dikke wintervacht en kou lijkt ze niet te deren. Beiden liggen ze buiten vaak heerlijk te kijken naar wat er allemaal gebeurt vanaf de picknicktafel in hun verblijf. Of vanaf de isolerende rubbermat op de grond.

Ze zijn helemaal thuis in hun verblijf en hebben het buitenverblijf weer een beetje verbouwd ;-).
De zandheuvel is deels door hun weggespit en met name Clyde heeft zijn eigen plekjes waar hij botjes bewaard. ’s Avonds graaft hij ze vaak weer op en je ziet hem tot laat in de avond in de weer met zijn bot.

 


De geïsoleerde unit is ook echt hun thuis geworden. 

Zodra de activiteit op het asielterrein afneemt rond 17 uur, trekken ze zich terug in de unit om languit op de slaapzakken of dekbedden bij te tanken van de indrukken van die dag.

We kunnen alles monitoren op de camera in het binnenverblijf en zien ze het ene moment tegen elkaar aan liggen slapen, of daarna apart van elkaar. Om beurten ligt er vaak één van beiden op de rug onder de infraroodverwarming.

’s Avonds en ’s nachts zijn ze goed waaks en niemand komt ongezien het asielterrein op, tenzij het bekenden zijn.

We gaan langzaam richting Oud & Nieuw, dus het is ook even afwachten hoe het met vuurwerk zal gaan.

Oudejaarsavond en nacht zitten zij sowieso niet in hun eigen verblijf, maar in het asiel zelf. Daar staat de radio aan en wordt het vuurwerklawaai om middernacht bijna volledig gedempt.
Net als andere jaren is er iemand aanwezig die regelmatig even kijkt hoe het met de dieren gaat.

29-8-2023:

Hoe gaat het met Bonny & Clyde? Nou, heel goed eigenlijk!


Ze zijn helemaal thuis in het verblijf. Ze hebben de inrichting wel een beetje aangepast naar hun eigen wensen 😉.

Struiken er uitgespit die ze in de weg vonden staan, verkoelende kuilen gegraven waar ze met het mooie weer ook ’s avonds laat nog heerlijk inliggen. En een hol gegraven in de achterkant van de zandbult.
Dat houden we even in de gaten natuurlijk, want het moet wel veilig voor ze blijven.

Heerlijke honden! Zo fijn dat ze dankzij de donateurs een geweldig leven hebben.

 

Maar beelden zeggen meer dan woorden natuurlijk, dus kijk even een minuutje mee 🙂

Juli ’23
Al weer 3,5 maand verblijven Bonny & Clyde in hun nieuwe onderkomen. Tijd voor een update!

 

Zo te zien bevalt hun nieuwe onderkomen goed. Bonny en Clyde hebben hun eigen plekken waar ze zich terug kunnen trekken en waar ze bij warme avonden nog fijn tussen of onder de begroeiing in de schaduw kunnen liggen.

 

Wij zien op de camera’s in hun binnen en buitenverblijf dat zij met dit mooie weer de avonden buiten doorbrengen. Maar ’s nachts vinden ze het toch prettig om binnen te liggen. Het ene moment strak tegen elkaar aan, het volgende moment ieders aan 1 kant van hun ligplaats.

Ook overdag met de extreme hitte van de afgelopen weken vonden ze het fijn om in hun geïsoleerde binnen verblijf te liggen.

 

Tijdens de koude dagen in maart sloeg de infrarood verwarming aan door de thermostaat. Ze vonden het heerlijk om onder de infraroodverwarming te liggen. Vooral Clyde lag er vaak op zijn rug onder.

Werd het één van beiden te warm, dan gingen ze in een hoek liggen, buiten bereik van de stralingswarmte.

Tot nu toe lijkt het goed te werken dus.

Hun buitenverblijf is inmiddels een stuk groener geworden door het uitlopen van de planten en de struiken.

Een krentenboompje bleek favoriet en niet bestand tegen de tanden van B&C ;-). Deze werd vakkundig gekortwiekt, maar loopt desondanks al weer uit.

De resterende struiken en planten blijven tot nu toe aardig gespaard.

 

Op de berg zand die we als “uitkijkpost” voor de honden hadden bedacht is een natuurmengsel ingezaaid en dat is ontzettend mooi gaan bloeien. De hommels en insecten vliegen af en aan. En Bonny en Clyde hebben een fijne plek om uit zicht te liggen.

Of om overheen te rauzen, want de “berg” is onderdeel van hun race-parcours.

 

Sinds enige weken is er ook een picknicktafel in het buitenverblijf gezet. Zo kunnen de vrijwilligers en stagiaires een kopje koffie drinken in het gezelschap van Bonny & Clyde.

En tegelijkertijd is de picknicktafel een verhoogde ligplek voor Bonny geworden. Ze kan alles en iedereen prima in de gaten houden op die manier.

 

Hun buitenverblijf grenst aan de parkeerplaats van de bezoekers van het asiel. Het was even de vraag hoeveel zij zich hier van zouden aantrekken. Om die reden zijn in het buitenverblijf ook diverse plekken gecreëerd waar zij uit zicht van mensen kunnen blijven.

 

En eigenlijk gaat het best goed! Zolang bezoekers niet voor hun verblijf gaan staan, reageren B&C niet en blijven zij rustig op hun plek liggen, of blijven zij doen waar ze mee bezig waren.

Zodra mensen bij het hek gaan staan, dan is het natuurlijk een ander verhaal en trekken zij zich terug in de begroeiing.

 

Doordat Clyde meer beweegt en ietwat nerveuzer is dan Bonny was hij iets afgevallen. Zijn voeding is aangepast en langzaam komt hij weer aan. Nog 2 kilo ongeveer en dan is hij weer op gewicht.

 

Al met al zijn wij erg blij met hoe Bonny & Clyde het tot nu toe doen! 

14 maart: Bonny & Clyde zijn verhuisd naar hun nieuwe verblijf!

Bekijk hierboven de mooie reportage die RTV Oost heeft gemaakt over de ingebruikname van het verblijf

13 maart 2023
Vandaag is de installateur geweest om de laatste  werkzaamheden uit te voeren.
Zo is de spoeltafel neergezet en aangesloten op water en afvoer en is de infrarood verwarming met thermostaat ingeregeld. 
Vorige week zijn de 3 camera’s geïnstalleerd. Eentje in de unit en twee in het buitenverblijf om alles goed in de gaten te kunnen houden. 

Gedurende de afgelopen weken verbleven Bonny & Clyde overdag al in hun nieuwe onderkomen en hebben we getraind om hen te laten wennen aan de unit met slaapplek. Maar ’s nachts verbleven zij nog in het asielgebouw omdat nog niet alles gereed was.

Nu alles eindelijk dan gereed is verhuizen Bonny & Clyde morgen definitief!

spoeltafel

22 februari
Vandaag is het op maat gemaakte kennelpaneel geïnstalleerd.

Met dit paneel is een extra buffer gemaakt tussen hun slaapplaats, het (nog te installeren)  keukentje en de entree. 

Ook kan nu de deur lekker opengezet worden om alles na het schoonmaken goed door te laten luchten.

Het grijze trespa paneel aan de linkerkant creëert meer privacy en rust bij hun slaapplek

kennelpaneel unit bonny en clyde

21 februari
Toen wij de “doneer een vierkante meter vrijheid, voor Bonny & Clyde” begonnen, beloofden wij dat iedereen die een bedrag doneerde vanaf 50 euro op een sponsorbord zou komen te staan.
Wij hadden niet kunnen bedenken dat er zo massaal gedoneerd zou worden: het resulteerde in maar liefst 177 namen. Een vriendin van het asiel heeft een prachtig ontwerp gemaakt en Cijfers & Letters Zwolle bood aan om dit bord gratis te bedrukken en te leveren.  En het resultaat is erg mooi geworden!

Dus Brenda & Cijfers en Letters Zwolle: bedankt!

En het spreekt natuurlijk voor zich dat wij ook met alle andere donaties onder de 50 euro ontzettend blij zijn!

sponsorbord Bonny en Clyde nieuwsbericht

20 februari
Hoewel het binnenverblijf nog niet helemaal gereed is, trainen we al wel vast met het naar binnen gaan door het hondenluik.

 

De rubberen tochtflap van het luik was nog eng, dus die hebben we tijdelijk omgeslagen. 

 

Inmiddels lopen Bonny & Clyde zonder problemen door het luik (met snoepjes is veel te bereiken 😉 ) dus binnenkort gaan we stap voor stap met de rubberen flap bezig.
Telkens iets verder laten zakken, totdat hij volledig voor het luik hangt en Bonny & Clyde er zonder problemen door gaan.

 

 

 

5 februari
Vanavond was Brandweer Zwolle bij het asiel voor een oefening. Zij hebben vanuit de hoogwerker even een mooie overzichtsfoto van het nieuwe verblijf gemaakt!

24 januari
Vandaag zijn de mensen van Stadshovenier Zwolle samen met een aantal van onze enthousiaste vrijwilligers aan de slag gegaan met beplantingsplan en het bevestigen van de schorsmatten om meer privacy te creëren.

De planten en struiken die vandaag geplant zijn geven schuilmogelijkheden aan de honden en zo wordt het een natuurlijk onderkomen voor Bonny & Clyde. 
De planten bestaan uit hondvriendelijke (niet giftige en zelfs eetbare) planten én planten die de biodiversiteit gaan bevorderen. Dubbele winst dus.

Zodra het voorjaar zich aandient wordt nog een natuurmengsel gezaaid op de zandheuvel en de andere braakliggende stukken.

 

De komende twee weken worden de laatste klussen nog afgewerkt in en rondom de unit.
En dan……. mogen Bonny & Clyde verhuizen!

20 december was het dan zover: de geisoleerde unit werd bezorgd!

Een groots moment, maar ook een spannend moment. Want nou zou duidelijk worden of alle voorbereidingen op de juiste wijze gedaan zouden zijn en de gelegde ondergrondse leidingen en afvoer op de juiste plek uit de grond kwamen, waardoor de uitsparing in de unit er precies overheen zou zakken, in combinatie met het hekwerk en de bestrating.


Met een grote vrachtwagen (die dankzij de stuurkunsten van de chauffeur nét het terrein op kon) werd tot bijna aan het verblijf gereden. De 17 meter kraan tilde de unit over het hekwerk en na een draai in de lucht zakte de unit over de leidingen op zijn plek. Het passen, meten en voorbereiden lijkt goed te hebben uitgepakt.

 

Zoals je op de foto’s ziet is de unit al voorzien van een opening voor het nog te monteren hondenluik. Aan de buitenzijde komt nog een verhoging voor het luik zodat de doorgang van binnen naar buiten op hetzelfde niveau zit. Aan de korte kanten zijn een openslaand raam gemonteerd en een kunststof deur.
En de oplettende kijker ziet in de unit een breed tochtschot naast het hondenluik (vloer tot aan plafond) waardoor een gangetje ontstaat. Op deze wijze liggen Bonny & Clyde altijd tochtvrij.

De tweede week van januari gaat de installateur verder met het aansluiten van installatiewerk (water, verwarming, elektra, afvoer) in de unit en het aansluiten op de voorzieningen in het asielgebouw. Er moet nog een goede vloer in de unit gelegd worden en binnenkort komt de hekwerkleverancier terug om de hekken aan te sluiten aan de unit en om de schuine delen rondom op het hekwerk te zetten.

Tevens wordt een sluisje gecreerd zodat ook vanaf de buitenzijde het buitenterrein goed betreden kan worden.

En als kers op de taart gaat Stadshoveniers Zwolle de beplanting/ beschutting in het verblijf aanleggen! Dit zal ook in januari gaan plaatsvinden, e.e.a. afhankelijk van vorst in de grond natuurlijk.

Op 6 en 7 december heeft Reuvekamp bestratingen de bestratingswerkzaamheden uitgevoerd.
De unit heeft zo een stevige basis en tevens hebben Bonny en Clyde een klein deel van het verblijf waar zij met droge pootjes kunnen lopen. 
Aansluitend is aan de voorzijde van het verblijf de bestrating doorgetrokken in een strook van 1 meter breed, zodat zij ook daar prettig schoon en droog op de uitkijk kunnen staan wanneer zij de verzorgers& vrijwilligers zien.

De geïsoleerde unit wordt tzt over het leidingwerk (o.a. rode buis) geplaatst.
De grijze buis die naast de bestrating omhoog steekt wordt een extra afvoer. De plannen zijn er namelijk om tzt een zwembadje aan te leggen. 

 

De eerstvolgende klus wordt de plaatsing van de unit. Deze wordt 23 december afgestuurd en de week daaropvolgend geplaatst. 

 

Daarna kunnen de hekken afgemonteerd worden en gaat de installateur begin januari aan de slag met het monteren  van het installatiewerk in de unit. 

Op 22 november heeft HB Hekwerk het grootste deel van het hekwerk geplaatst.

De dubbelstaafsmatten van 240 cm hoog zijn rondom 40 centimeter ingegraven en boven het maaiveld zijn de hekken dus 2 meter hoog. 

De hekwerkmannen komen zodra de unit staat nog terug om de aansluiting van hek tegen de unit vast te zetten en om de “lean ins” bovenop het hekwerk te plaatsen.

Lean ins zijn metalen profielen die in een hoek van 45 graden, 60 centimeter schuin naar binnen staan. Hier komt gaas overheen zodat de honden niet over het hek van 2 meter zouden kunnen springen/ klimmen. 

Nu is het eerst wachten op het straatwerk. Dat staat gepland voor de eerste week van december. 

Op 1 november is de installateur begonnen met het leggen van de riolering, de stroomtoevoer en de watertoevoer naar de plek waar de geïsoleerde unit van Bonny & Clyde komt te staan.

Halverwege november wordt het hekwerk geplaatst en begin december wordt het straatwerk uitgevoerd.

Hierna kan de geïsoleerde unit geplaatst worden en moet alles afgewerkt worden.

De unit moet voorzien worden van een anti-slip vloer, er komt een klein aanrechtblad met spoelbak en er worden 2 infrarood-panelen met een thermostaat geïnstalleerd zodat Bonny & Clyde er altijd warm bij liggen. 

We houden je op de hoogte!

vanaf het asielgebouw worden de stroom, waterleiding en afvoer aangelegd