Bewoners van een huis in De Maten in Kampen keken vreemd op toen zij thuiskwamen van hun vakantie.
Een grote Bever had zich verschanst in de vijver in hun tuin.

 

Omdat dit natuurlijk geen goede plek is voor een Bever hebben zij onze Dierenambulance gebeld.  Drie van onze Dierenhulpverleners hebben de Bever (na een half uur zwoegen) gevangen.

De Bever is na contact met de Zoogdiervereniging weer uitgezet op een geschikte plek in het Reevediep.

 

Hieronder het filmpje van de redding en daaronder het artikel dat RTV Oost er aan gewijd heeft.

Drie man sterk en nóg lukte het amper om hem te vangen. De bever die gisteravond in iemands achtertuin in Kampen zat, was zo sterk dat dierenambulancepersoneel hem met schepnet en al in de bus laadde. “We zijn zulke sterke dieren niet gewend”, zegt dierenhulpverlener Geesje van den Berg. “En er komen er steeds meer.”


“Het was onze eerste melding van een bever”, zegt Ferry Vierveyzer van Dierenambulance Kampen. De melding kwam van een gezin uit Kampen dat net thuis kwam van een weekendje weg. En daar lag-ie, in de vijver: een volwassen mannetjesbever. Zo’n exemplaar kan 35 kilo wegen.

Drie ambulancemedewerkers mochten het klusje klaren. “Ze waren er een half uur mee bezig”, zegt Geesje van den Berg van de Dierenambulance. “Hij was ook echt groot. ‘Een joekel’, zei een beverkenner. Je zag ook dat ze het zwaar hadden om hem uit het water te tillen.”


Ondertussen moeten ze zijn staart ook in de gaten houden, “want hij kan je behoorlijk om de oren slaan”, zegt Van den Berg. Uiteindelijk heeft het team de bever uitgezet in het Reevediep. “We hebben contact gehad met iemand van de Zoogdiervereniging over wat een goede plek is.”

Al met al een vermoeiende onderneming. Van den Berg verwacht vaker dit soort meldingen, want de Bever heeft het prima naar zijn zin in Nederland. “We zien steeds meer tekenen van leven, zoals afgegeten boompjes of grote burchten. Het zou mij niets verbazen als we vaker dit soort meldingen krijgen.”
Sterker nog, het zou zomaar kunnen dat bever binnenkort weer een baantje komt trekken bij het gezin in Kampen.

“We vermoeden dat hij daar terecht is gekomen na ruzie met een andere bever”, zegt Ferry Vierveyzer van Dierenambulance Kampen. “Dan gaan ze op zoek naar nieuw territorium.”
Wellicht is dat vijvertje het middelpunt van het nieuwe gebied van ‘de joekel’. Al vraagt Vierveyzer zich af of de bever terugkomt nu het gezin weer thuis is. “De tuin is niet meer zo rustig als toen, maar je weet het niet.”

Tekst: RTV OOst