Heerlijk die vroege lente!
Ook bij de dieren komen de voorjaarskriebels weer naar boven.
Ongecastreerde katers en poezen gaan nu het voorjaar aanbreekt massaal hun hormonen achterna, met als gevolg dat veel katers na flinke afstanden “aan komen lopen” bij mensen en niet meer naar huis gaan. Het aantal gevonden niet-gecastreerde katers dat bij ons binnenkomt neemt weer flink toe.
Als ze het al overleven, want afgelopen februari hebben onze dierenhulpverleners meer dan het dubbele aantal (!) aan doodgereden katten van de weg af moeten plukken…..
En dat zijn alleen de katten die bij ons gemeld worden. Het werkelijke aantal zal vele malen hoger zijn.
Erg naar voor de dieren die op zo’n brute wijze aan hun eind komen en na een aanrijding nog hebben moeten lijden. En ook naar voor onze dierenhulpverleners, want de meeste katten zien er verschrikkelijk uit na de aanrijdingen.
Leed dat veelal voorkomen had kunnen worden door castratie van de kater en de poes.
Veel mensen beseffen niet dat het niet castreren van kater en poes (ook steriliseren genoemd) grote gevolgen heeft.
Als eerste komen veel kittens ter wereld. Een deel daarvan groeit zonder menselijk contact op, verwildert en zorgt vervolgens ook weer voor veel nageslacht.
Ook eenmalig een nestje waarbij je “alle kittens een goed huisje hebt gegeven” werkt dit in de hand.
Er hoeft maar 1 kittenpoesje niet gesteriliseerd te worden en het gevolg is groot.
Infectieziekten en levensverwachting
Ongecastreerde katers vechten veel, met erg nare wonden en abcessen als gevolg. Wij zien ze regelmatig binnenkomen, ook weer leed dat “makkelijk” voorkomen had kunnen worden.
Het vechten geeft een groter risico op besmetting van andere katten met ziektes zoals FIV (ook wel kattenaids genoemd) en FeLV (ook wel Leucose genoemd), die beide overgedragen kunnen worden door kattenbeten.
Onderzoek laat zien dat gecastreerde katers in betere gezondheid verkeren en gemiddeld ouder worden dan ongecastreerde.
Ongecastreerde poezen hebben een groter risico op het ontwikkelen van baarmoederontsteking en melkkliertumoren, die bij katten vrijwel altijd kwaadaardig zijn. Daarnaast kunnen ze tijdens de dekking besmet worden met ziektes die de kater draagt, bijvoorbeeld FIV. Daarnaast kunnen poezen, die zelf lijden aan een infectieziekte deze doorgeven aan hun kittens.
Ook de zwangerschap en bevalling zelf zijn niet zonder risico. Een deel van de geboren kittens zal ongewenst zijn of in het geval van zwerfkatten buiten geboren worden. Ze krijgen niet de zorg die ze nodig hebben, worden niet gevaccineerd, ontvlooid of ontwormd en zullen waarschijnlijk al snel lijden aan infectieziektes, zoals niesziekte of erger.
Worden ze buiten geboren en niet tijdig gevonden, dan zullen ze ook veel stress ervaren in de nabijheid van mensen en eigenlijk niet meer geschikt zijn voor een leven bij mensen thuis.
Sproeien en overlast
Om nog maar niet over de overlast van het “sproeien” van de katers te spreken. Ongecastreerde katers bakenen hun territorium af door urine te sproeien.
Ook wanneer jouw ongecastreerde kater niet in huis sproeit, zal hij dat wel in de buurt doen om te markeren.
Dus jij hebt er geen last van, maar grote kans dat buurtbewoners wel stinkende katerurine tegen hun voordeur, schutting, of tuinmeubilair vinden.
En niet iedere buurtbewoner komt netjes aan de deur om zijn/haar beklag te doen. Wij zien nog steeds katten die ineens tientallen kilometers verderop gevonden worden, of horen dat zij plotseling verdwenen zijn.
Je leest het: het belang van castratie van poes en kater is erg groot, dus…. Zorg dat jouw kater of poes niet meer voor nageslacht kan zorgen!
Bron: deel tekst overgenomen van kattenkenniscentrum.nl