extra info hond

Bij de adoptie van een hond kunt u gebruik maken van de gratis Hond & Baas gewenningscursus.
Kijkt u HIER voor informatie over deze cursus.

Tijdens het adoptiegesprek wordt u geïnformeerd over de voeding, ontwormen, ontvlooien, inentingen, enz.
In korte tijd wordt u veel informatie verstrekt. Om het een en ander thuis nog eens rustig te kunnen nalezen plaatsen we die informatie ook hier.

Inentingen:
Asielhonden worden door de dierenarts ingeënt met de standaard cocktail-inenting voor de hond.
Met deze cocktailenting is de hond beschermd tegen Hondenziekte, Parvo, Weil, Hepatitis Contagiosa Canis.

In het entingsbewijs /paspoort vindt u de datum waarop de inenting door de dierenarts is gegeven, de sticker van de fabrikant van de cocktailenting en daarachter wanneer deze inenting herhaald moet worden.

Wij vaccineren de asielhonden niet standaard tegen kennelhoest,  dus indien u uw hond naar een pension brengt is het verstandig om vantevoren te informeren of een kennelhoest-inenting verplicht is.
Indien u de hond meeneemt naar het buitenland is ook een Rabiës-inenting verplicht. Deze wordt niet standaard gegeven door ons.
Een Rabiës inenting dient geruime tijd van tevoren gegeven te worden, dus indien u de hond meeneemt naar het buitenland, informeert u dan tijdig bij uw eigen dierenarts.

Ontworming en ontvlooien
De asielhonden zijn allemaal recent ontwormd en ontvlooid.
Ontwormen gebeurt vaak met Stronghold en/of met Milbemax

Stronghold is een pipet die uitgedrukt word in de nek van de hond en werkt tegen wormen en tegen vlooien.
Milbemax is een tablet, werkzaam tegen diverse wormensoorten.

De dierenarts adviseert om honden regelmatig te ontvlooien, zeker in het seizoen van lente en zomer. Ook wanneer er een warm najaar is, is het verstandig om te ontvlooien.
Ontwormen raden wij aan om 4x per jaar te doen (bij volwassen honden).
Voor pups geldt een ander ontwormingsschema.

In de papieren die u ontvangt tijdens de adoptie vindt u wanneer en met welk middel de hond ontwormd en ontvlooid is.

Voeding
Wij voeren de honden met Hill’s brokken, 2x per dag.
Ons advies is na de ochtendwandeling de hond zijn eten te geven en daarna 1,5 uur rust te laten nemen. Als het enigzins kan de hond niet laten rennen of spelen. Bij bepaalde type honden kan teveel beweging na het eten leiden tot een maagtorsie (maagkanteling).
Aan het eind van de middag na het wandelen geeft u de tweede keer eten.
Ook hierna weer 1,5 uur rust in acht nemen.

Over het algemeen krijgen de asielhonden alleen brokken. Hill’s voeding is compleet en bevat alle voedingsstoffen.
Bijvoeren met natvoer/ blikvoer is niet nodig, tenzij de hond echt een slechte eter is. Het gaat dan alleen om iets natvoer door de brokken te mengen zodat die smaak aan de brokken komt.
Honden die alleen brokken krijgen, houden hun gebit schoner en ontwikkelen minder tandplak.

Chip
Uw dier is ook gechipt.
Chippen houdt in dat er onder de huid (meestal t.h.v. de schouderbladen) een chipje ter grootte van een rijstkorrel wordt geïnjecteerd. Deze chip geeft een code af wanneer er met een chipreader overheen gegaan wordt. Deze code wordt door ons tijdens het adoptiegesprek gekoppeld aan uw n.a.w.  gevens en telefoonnummer, door het aan te melden bij een chipdatabank.
Mocht uw dier door een instantie (Dierenambulance, dierenarts, dierenasiel) gevonden worden, dan is gelijk duidelijk dat u de eigenaar bent en nemen zij gelijk contact met u op. Het is van groot belang dat uw n.a.w.-gegevens en telefoonnummer kloppen, dus mocht hier iets in veranderen, laat u het ons dan altijd weten. Dan zorgen wij dat de juiste gegevens gekoppeld staan aan het chipnummer van uw dier.
Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Castreren /steriliseren
Castratie /sterilisatie wordt niet standaard bij asielhonden gedaan, alleen op advies van de dierenarts of gedragstherapeut(e).
Wij adviseren altijd om teefjes te laten castreren (in de volksmond “steriliseren”). Teefjes hebben na sterilisatie zeer veel minder kans op tumoren van de melkklieren, geen kans meer op baarmoederontsteking en een verwaarloosbare kans op suikerziekte. Informeert u bij uw dierenarts wat alle voor- en nadelen zijn.

Het kan zijn dat een vorige eigenaar voordat hij/zij de hond naar het asiel heeft gebracht de hond heeft laten steriliseren of castreren. Indien dat bekend is, vermelden wij dat altijd.
Bij gevonden honden, of honden afkomstig van inbeslagnames is helaas niet bekend of de teef gesteriliseerd is.
Desgewenst kan de dierenarts kijken of er een litteken op de buik aanwezig is. Dit geeft een grote kans dat er een sterilisatie is uitgevoerd, maar is helaas niet 100% zeker.

 


Ex-inbeslaggenomen honden ex-broodfokhondjes
Het stuk hieronder gaat met name over oa. inbeslaggenomen honden en ex-broodfokhondjes en heeft als doel om extra informatie te verstrekken om uw nieuwe huisgenoot zo snel mogelijk en op de juiste manier te laten wennen.

Inbeslaggenomen honden en ex-broodfokhondjes hebben vaak een niet al te rooskleurig verleden, of zitten al heel lang in een dierenopvang. Hun verleden kan dus absoluut niet vergeleken worden met het verleden van een “normale” / Nederlandse hond. Toch zijn de meeste honden snel gewend hier in Nederland, zeker als u onderstaande tips aanhoudt. Hieronder een aantal “do’s en dont’s” voor de eerste weken.

Alleen thuis blijven

De meeste honden moeten behandeld worden als een grote pup. Dat wil zeggen; zij kennen nog weinig en moeten begeleid worden. O.a. met het alleen thuis leren blijven. Houdt u dus rekening hiermee en bouw het alleen thuisblijven rustig op. Het beste kunt u de eerste weken werken met een bench. De meeste honden voelen zich veilig in een bench. U zet de mand of zijn ligkussen in de bench zodat de hond dit als zijn eigen plekje gaat zien. Als u even weggaat of ’s nachts doet u het deurtje dicht van de bench. Op deze manier kunt u zowel de zindelijkheid als het alleen blijven rustig opbouwen. Laat u ook een radio zachtjes aan zodat de hond zich niet alleen voelt. Uiteraard is het niet verstandig om overdag de hond uren achter elkaar in een bench op te sluiten.

Zindelijkheid

Sommige honden zijn nooit gewend geweest om in huis te leven. Of ze zitten al zo lang in een dierenopvang dat dit weer wat opgefrist moet worden. Er bestaat een kans dat de zindelijkheid een tijdelijk aandachtspunt is. Vaak went een hond snel aan het huiselijk leven en de routine van het uitlaten en buiten plassen en poepen. Maar er kan natuurlijk altijd een ongelukje gebeuren…. De eerste weken kunt u het beste eerst proberen de hond ergens dichtbij uw woning zijn behoefte te laten doen alvorens u een wandeling gaat maken. Als u meteen gaat wandelen, zal de hond geïnteresseerd zijn in alles wat hij ziet en ruikt, zodat hij simpelweg “vergeet” zijn behoeftes te doen.

Geluiden

De hond zal moeten wennen aan de thuissituatie. Alle huiselijke geluiden die voor veel Nederlandse asieldieren herkenbaar zijn, kunnen voor deze honden helemaal nieuw zijn. Aan alle geluiden en gebruiken zal de hond moeten wennen. Zoals een stofzuiger, tv, de deurbel, enz. is allemaal onwennig voor de hond. Bekijkt u rustig even hoe dit gaat en vindt de hond vooral niet zielig, doe alsof alles normaal is. Met andere woorden: bevestig bang gedrag niet. Veelal went de hond snel aan deze geluiden. Geef hem vooral zijn eigen vaste plek ergens in een hoek. Dus in geen geval in de loop waar geregeld iedereen langs moet. De hond zal die rustige plek opzoeken om zich veilig te voelen, of als hij zich gewoon even terug wil trekken als het hem te druk wordt.

Andere dieren

In sommige gevallen heeft de hond in een situatie met meerdere dieren in een kleine ruimte geleefd. Daar moet de hond voor zijn portie voer opkomen. Het is daar wie het eerst komt, het eerst maalt. Deze honden kunnen in het begin “voernijd” hebben wanneer zij eten krijgen. Dat wil zeggen dat zij andere huisdieren (en soms de eigenaar) niet in de buurt van de etensbak/botje dulden. Ze zijn bang dat het voer wordt afgepakt. En geen voer betekend “niet overleven” in de ogen van de hond. Voert u de hond altijd in alle rust, zet hem apart zodat hij op zijn gemak het eten opeet. Hij zal dan minder bang zijn dat het voer wordt afgepakt. Ook zal hij veel rustiger eten, hetgeen weer beter is voor zijn maag-darmgestel. Met een 6-8 weken is dit normaliter over.

Hond meenemen drukte

Het is nogal wat, in het asiel beland, andere mensen om je heen, andere geluiden enz. En dan nu bij u in huis waar weer andere mensen, geluiden enz. zijn. Laat de hond de eerste 6 tot 8 weken zoveel mogelijk rustig wennen. Rust en regelmaat is iets waar de hond nu het meest behoefte aan heeft. Ook al denkt u na de eerste dagen dat het allemaal prima verloopt en dat het allemaal wel los zal lopen. Laat u niet verleiden tot het overal mee naartoe nemen van de hond. Bekijk zijn/haar gedrag en vermijdt absoluut drukke plaatsen. U vindt wellicht dat de buurman, of voorbijganger geen bedreiging vormt, maar voor de hond kan hij/zij een nare associatie met het verleden zijn. U doet er meer kwaad mee dan goed als u de hond te snel confronteert met drukte.

Een terrasje/winkelcentrum/visite is de eerste tijd ábsoluut af te raden!

Gedrag

Sommige honden zijn niet goed behandeld, of hebben gewoon erg weinig menselijk contact gehad. Dat verklaart ook dat sommige
honden erg terughoudend zijn naar bepaalde mensen. Houdt hier dus rekening mee. Leer dus rustig uw hond kennen voordat u de drukte opzoekt. Een uitval naar een ander persoon is maar zo gebeurd zonder dat u het aan ziet komen. U snapt waarschijnlijk niet het waarom, en de hond krijgt de schuld van iets waar hij niets aan kan doen. Als u hiervoor ruim de tijd neemt leert u de hond kennen en zal u inzien wanneer en voor welke mensen hij angst heeft.

Gezin

Heel vaak trekken deze honden heel sterk naar een persoon in het huishouden. Probeert u hier iets mee te doen. Bijv. iedere dag een ander gezinslid de hond eten laten geven of uitlaten. Laat verschillende personen in uw huishouden de hond roepen, bij zich komen om hem vervolgens een beloning te geven. Op deze manier worden alle personen betrokken bij de hond en focust hij zich niet op maar één persoon.
Ook kan de hond de eerste weken continue achter u aan willen lopen. Als u de tips opvolgt zal dit absoluut met 6 tot 8 weken minder worden. Het heeft tijd nodig.
Ook hierbij weer: Rust en Regelmaat is belangrijk. Geef ook duidelijk uw grenzen aan. Wat mag wel en wat mag niet. Meteen vanaf dag 1 duidelijk en evenwichtig met de hond omgaan. Geef de hond deze kans om de herplaatsing tot een succes te maken.

Angst

Bij angstige/terughoudende honden adviseren wij altijd een tuigje. Een hond kan zich uit bepaalde halsbanden wurmen, bij een tuigje lukt dat minder snel. Zeker bij de tuigjes die met 3 banden om de hond heen zitten. Deze tuigjes zijn o.a. te bestellen bij: http://www.huisdierexpress.nl/nylon-robuust-harnas-bodyguard

 

Als laatste

Denkt u goed na voordat u aan een inbeslaggenomen hond of ex-broodfokhondje begint.
Deze dieren hebben al veel meegemaakt. Als ze geplaatst worden en in korte periode weer terug moeten naar het asiel heeft dit negatieve invloed op het vertrouwen van de hond in de mens. Bent u om welke reden dan ook niet in staat om bovengenoemde tips/adviezen op te volgen, begin er dan in het belang van de hond niet aan. Geeft u de hond een eerlijke kans dan zal u nog jarenlang veel plezier samen hebben.