extra info jonge kat

Kittens verlaten ons asiel zodra zij minstens 9 weken of ouder zijn. Wij hanteren een minimaal gewicht van 1 kilo op het moment dat zij ingeënt worden, de kittens zijn dan minimaal 9 weken, sommigen iets ouder.
Bij het ophalen wordt u geïnformeerd over de voeding, ontwormen, ontvlooien, inentingen, sterilisatie of castratie. In korte tijd wordt u veel informatie verstrekt. Om het een en ander thuis nog eens rustig te kunnen nalezen plaatsen we die informatie ook hier.

Geef het kitten rustig de tijd om zijn/haar nieuwe omgeving te verkennen. Wijs hem/haar de eet- en drinkbak en zet het kitten bij thuiskomst op de kattenbak (en daarna ook regelmatig even op de kattenbak), zodat het weet waar hij/zij de behoeften moet doen.
In het asiel gebruiken wij (bijna altijd) houtkorrels. Ons advies om dit in ieder geval de eerste dagen ook thuis te gebruiken.

Zorg ook voor een plekje waar het zich kan terugtrekken en met rust gelaten word.
In grote ruimtes /bij meer verdiepingen raden wij aan om ook meerdere kattenbakken te gebruiken om “ongelukjes” te vermijden.
Woont er reeds een kat in uw huishouden? Onderaan deze pagina vindt u een link naar een stappenplan om de nieuwe kat op de juiste wijze te introduceren.

OUDERS LET OP!
Kittens zijn geen speelgoed. Hoe leuk het ook is om zoiets kleins te hebben, rust is van groot belang.

Voeding:
Kittens groeien de eerste levensmaanden ontzettend snel. Met goed voer word de basis gelegd voor een lang en gezond kattenleven. De eerste maanden is het verstandig om speciaal voer te geven voor kittens. In het asiel krijgen de kittens Hill’s kittenbrok. Daarnaast krijgen zij natvoer van diverse merken. Tot de leeftijd van ongeveer 6 mnd kunt u het kitten onbeperkt laten eten van de brokjes. Zij zijn in de groei en eten normaal gesproken de hoeveelheid die zij nodig hebben. Na 6 maanden kunt u langzaam overgaan naar de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat.
Geef alleen water te drinken, melk is overbodig en veel katten kunnen er darmklachten van krijgen.
Wij verkopen de Hill’s brokken ook, dus u kunt deze desgewenst ten tijde van de adoptie ook bij ons aanschaffen.

Inenten:
Uw kitten krijgt op het asiel zijn eerste inenting met bij behorend inentingsbewijs. Onze dierenarts adviseert deze inenting na 3 weken te herhalen; dit is voor uw eigen rekening. Neemt u hierover even contact op met uw eigen dierenarts.
Kittens die al langer bij ons verblijven hebben deze opvolgende inenting bij ons gekregen.
De inenting die onze dierenarts geeft is de standaard inenting tegen niesziekte en kattenziekte.

Chip
Uw kitten is ook gechipt.
Chippen houdt in dat er onder de huid (meestal t.h.v. de schouderbladen) een chipje ter grootte van een rijstkorrel wordt geïnjecteerd. Deze chip geeft een code af wanneer er met een chipreader overheen gegaan wordt. Deze code wordt door ons tijdens het adoptiegesprek gekoppeld aan uw n.a.w.  gevens en telefoonnummer, door het aan te melden bij een chipdatabank.
Mocht uw dier door een instantie (Dierenambulance, dierenarts, dierenasiel) gevonden worden, dan is gelijk duidelijk dat u de eigenaar bent en nemen zij gelijk contact met u op. Het is van groot belang dat uw n.a.w.-gegevens en telefoonnummer kloppen, dus mocht hier iets in veranderen, laat u het ons dan altijd weten. Dan zorgen wij dat de juiste gegevens gekoppeld staan aan het chipnummer van uw dier.
Hier zijn geen extra kosten aan verbonden..

Ontwormen en ontvlooien:
Het kitten is op de leeftijd van 4,6, 8, 10  en 12 weken door ons ontwormd.
Voor een goede ontworming is het noodzakelijk uw kitten na adoptie zelf regelmatig te ontwormen, tot de leeftijd van 6 maanden. Let op dat u speciale ontworming voor kittens gebruikt.
Milbemax is bijvoorbeeld een goed ontwormingsmiddel, verkrijgbaar bij uw dierenarts, of online.

De dierenarts adviseert na het bereiken van de leeftijd van 6 maanden om de kat elk kwartaal te ontwormen.

In de adoptiepapieren kunt u diverse namen van ontwormingsmiddelen voorbij zien komen:
Vitaminthe = ontwormingspasta
Milbemax =ontwormingstablet
Stronghold = pipet tegen wormen, vlooien, etc.

Op de papieren die u meekrijgt tijdens de adoptie staat de datum waarop uw kitten voor het laatst is behandeld met een ontwormingsmiddel en anti vlooienmiddel.
Ook hier moet u goed opletten dat u een ontvlooiingsmiddel speciaal voor kittens gebruikt.
Vlooienbandjes raden wij af.

Castratie/sterilisatie:
Vanaf de leeftijd van 6 a 7 maand kan uw kitten gecastreerd of gesteriliseerd worden. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij de dierenarts waar wij mee samenwerken (Dierenkliniek Ittersum in Zwolle).

Tijdens de adoptie heeft u een doorverwijzingsformulier ontvangen voor de castratie /sterilisatie bij deze dierenkliniek. Deze doorverwijzing geeft recht op een castratie/sterilisatie op kosten van het asiel en moet dus zeer goed bewaard blijven.

Kittens naar buiten?
Wij raden aan om kittens binnen te laten totdat zij gecastreerd / gesteriliseerd zijn.
Door het kitten een aantal maanden binnen te houden bindt het meer met zijn/haar familie en is het niet alleen maar gericht op buiten zijn.
Ook zijn kittens ondernemend, speels en zich niet van gevaar bewust.
Tevens is onze ervaring dat kittens die buiten lopen sneller opgepakt worden met de aanname dat het een “zwerfdier” zonder baasje is.
En natuurlijk bestaat de kans dat een kitten van een paar maanden al vroeg geslachtsrijp is en zodoende zwanger kan worden.

Mochten er vragen zijn, neemt u dan gerust contact met ons op.


Gewenning van de  nieuwe kat met reeds aanwezige katten:

Tip: De kans om hem/ haar samen te laten wonen met een nieuwe kat is het grootst wanneer u deze stappen volgt: https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/aanschaf-en-opvoeding/de-introductie-van-een-nieuwe-kat/