extra info volwassen kat

Bij het ophalen wordt u geïnformeerd over de voeding, ontwormen, ontvlooien, inentingen, sterilisatie of castratie. In korte tijd wordt u veel informatie verstrekt. Om het een en ander thuis nog eens rustig te kunnen nalezen plaatsen we die informatie ook hier.

Inentingen:
Asielkatten worden door de dierenarts ingeënt met de standaard cocktail-inenting voor de kat.
Met deze cocktailenting is de kat beschermd tegen Kattenziekte en veel varianten van niesziekte.

In het entingsbewijs /paspoort vindt u de datum waarop de inenting door de dierenarts is gegeven, de sticker van de fabrikant van de inenting en daarachter wanneer deze inenting herhaald moet worden.

De standaard inenting waar niesziekte inzit, is soms niet voldoende indien u uw kat naar een pension brengt. In deze gevallen is het verstandig om vantevoren te informeren of extra inenting verplicht is.

Ontworming en ontvlooien
De asielpoezen en katers zijn allemaal recent ontwormd en ontvlooid.
Ontwormen gebeurt vaak met Stronghold en/of met Milbemax

Stronghold is een pipet die uitgedrukt word in de nek van de kat en werkt tegen wormen en tegen vlooien.
Milbemax is een tablet, werkzaam tegen diverse wormensoorten.

De dierenarts adviseert om katten regelmatig te ontvlooien, zeker in het seizoen van lente en zomer. Ook wanneer er een warm najaar is, is het verstandig om te ontvlooien.
Ontwormen raden wij aan om 4x per jaar te doen (bij volwassen katten).
Voor kittens geldt een ander ontwormingsschema.

In de papieren die u ontvangt tijdens de adoptie vindt u wanneer en met welk middel de kat ontwormd en ontvlooid is.

Voeding
Wij voeren de katten met Hill’s brokken. De brokjes staan meestal de hele dag. De  meeste katten eten zelf wat ze nodig hebben en overeten zich niet. Indien de poes of kater te dik wordt, kunt u op de verpakking kijken hoeveel gram brokjes de kat in 24 uur mag hebben en dit vervolgens verdelen over meerdere porties per dag.
Wij verkopen deze brokken ook, dus u kunt deze desgewenst ten tijde van de adoptie ook bij ons aanschaffen.

Naast de brokken krijgen de katten vaak 1x per dag natvoer. Dit is als extraatje bedoelt en wordt vaak erg gewaardeerd door de katten. Natvoer heeft echter weinig voedingswaarde, daar zijn de brokken van Hill’s voor.
Houdt u daarom als hoofdvoeding brokken van hoogwaardige kwaliteit aan.
Katten die alleen brokken krijgen, houden hun gebit schoner en ontwikkelen minder tandplak.

Chip
Uw dier is ook gechipt.
Chippen houdt in dat er onder de huid (meestal t.h.v. de schouderbladen) een chipje ter grootte van een rijstkorrel wordt geïnjecteerd. Deze chip geeft een code af wanneer er met een chipreader overheen gegaan wordt. Deze code wordt door ons tijdens het adoptiegesprek gekoppeld aan uw n.a.w.  gevens en telefoonnummer, door het aan te melden bij een chipdatabank.
Mocht uw dier door een instantie (Dierenambulance, dierenarts, dierenasiel) gevonden worden, dan is gelijk duidelijk dat u de eigenaar bent en nemen zij gelijk contact met u op. Het is van groot belang dat uw n.a.w.-gegevens en telefoonnummer kloppen, dus mocht hier iets in veranderen, laat u het ons dan altijd weten. Dan zorgen wij dat de juiste gegevens gekoppeld staan aan het chipnummer van uw dier.
Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Castreren /steriliseren
Castratie /sterilisatie wordt standaard bij alle volwassen asielkatten gedaan, al voordat zij ter adoptie komen.

 

Kat laten wennen

Controleert u zodra u thuis bent of alle ramen en deuren gesloten zijn en het kattenluik (goed!) afgesloten is.
Zorg dat u de kattenbak, krabpaal, etensbakjes enz. op de juiste plaats heeft staan.
Bij een kattenbak met een kap haalt u de eerste dagen het deurtje eruit.
Vervolgens zet u de kat op de kattenbak zodat hij/ zij vanaf de kattenbak het huis kan verkennen.
In het asiel gebruiken wij (bijna altijd) houtkorrels. Ons advies om dit in ieder geval de eerste dagen ook thuis te gebruiken.

Het is heel normaal dat een kat in een nieuwe omgeving eerst wegkruipt op een rustige plek (onder een kast, onder een bed, enz). Zorg dat de kattenbak en het eten dan in de buurt staat.
Bij katten waarvan bekend is dat zij onzeker / angstig zijn is het verstandig om hem/haar eerst in een klein kamertje te laten wennen en zo ook rustig een band op te kunnen bouwen.
Het is verstandig om de nieuwe kat rustig te laten wennen en dus eventueel aanwezige kinderen ook te zeggen dat de kat met rust gelaten moet worden.

U heeft reeds een kat?
Onderaan vindt u een link naar een pagina met een stappenplan om een nieuwe kat aan uw reeds aanwezige kat(ten) te laten wennen.

Kat naar buiten?
Indien u een volwassen kat heeft geadopteerd die gewend is om naar buiten te gaan, adviseren wij om de kat de eerste 6 weken binnen te houden.
De meeste katten hebben deze periode nodig om te wennen aan de omgeving en een band op te bouwen met hun baas(jes).
De meeste nieuwe baasjes vinden het eng om de kat voor het eerst naar buiten te laten. U kunt in de eerste weken dat de kat binnen moet blijven hier al aan werken.
Wen de kat aan zijn of haar naam en het rammelen met kattensnoepjes of brokjes. De meeste katten weten zo dat zij naar u moeten komen zodra u roept, of rammelt. Ook is dit goed voor de baas-kat band.
Zodra u de kat (na 6 weken) voor het eerst naar buiten laat, zorgt u dan dat u thuis bent en de deur openblijft. Op deze manier kan de kat makkelijk het huis weer in en staat hij/zij niet voor een dichte deur, met paniek als gevolg. Dit bouwt u langzaam op.
Wanneer u de kat (bijvoorbeeld ‘s avonds) weer binnen wilt hebben, rammelt u met het bakje en roept u. De meeste katten reageren hier goed op.


Gewenning van de  nieuwe kat met reeds aanwezige katten:

Tip: De kans om hem/ haar samen te laten wonen met een nieuwe kat is het grootst wanneer u deze stappen volgt: https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/aanschaf-en-opvoeding/de-introductie-van-een-nieuwe-kat/