Gastgezin worden

Als gastgezin krijg je de belangrijke rol om vanuit jouw eigen huis tijdelijk voor onze kittens, katten of honden te zorgen. Wij kunnen deze taken niet altijd zelf op ons nemen en daarom zijn wij heel dankbaar voor de gastgezinnen die onze honden en katten tijdelijk willen opvangen.

 

Alle benodigde materialen worden door ons aan jou geleverd, zodat je de dieren alle aandacht kunt geven. Tevens staat onze coördinator gastgezinnen altijd klaar om je tijdens dit proces te begeleiden en vragen te beantwoorden. 

Wil je je aanmelden als gastgezin? Klik hieronder op de button voor hond, of kat.

Keuze uit 4 type gastgezinnen

SOCIALISATIE

Deze kittens hebben nog weinig mensen van dichtbij gezien. Ze hebben vanuit het gastgezin veel aandacht nodig zodat ze opgroeien tot sociale en vriendelijke katten.

FLESVOEDING

Kittens jonger dan drie á vier weken worden veelal met de fles gevoerd. Dit is een intensieve en tijdrovende klus waarbij ook sprake is van nachtvoedingen. Het doel is om de kittens te laten aansterken en groeien.

ZIEKTE

Het gaat hierbij om dieren die ziek zijn en vanuit een gastgezin extra zorg nodig hebben in een veilige en stressvrije omgeving. Met de nodige extra aandacht en verzorging kunnen deze dieren aansterken.

MOEDERPOEZEN

Het is voor moederpoezen belangrijk om in alle rust en veiligheid hun kittens groot te brengen. De moederpoes en haar kittens worden tijdelijk bij een gastgezin geplaatst.

Goed om te weten

  • Wij zoeken gastgezinnen die op maximaal 20 km van Zwolle af wonen.
  • Ervaring met kittens, volwassen katten of honden is wenselijk.
  • Een aparte kamer of ruimte in huis waar zij zich prettig voelen en gemakkelijk kunnen wennen aan de situatie is wenselijk.
  • Indien het gastgezin al een eigen kat of hond heeft dient deze vooraf te zijn ingeënt om ziektes te voorkomen.
  • Eigen vervoer van en naar het asiel is handig.

Veel gestelde vragen

Nee, je hoeft zelf niets aan te schaffen. Het asiel voorziet je van de noodzakelijke spulletjes. Denk aan (indien nodig) een bench, droogvoer, natvoer, kattenbakkorrels, kattenbak, ontworming en ontvlooiing en (indien nodig) melkpoeder, flesje(s), enz.
Wij proberen te voorkomen dat je als gastgezin kosten maakt. De enige kosten die je zelf maakt zijn benzinekosten wanneer je de hond of kat ophaalt, langsbrengt voor een dierenartscontrole, of terugbrengt op het moment dat hij/zij klaar is voor adoptie. Sommige gastgezinnen kopen zelf extra spullen voor hun opvangdieren, of spulletjes die voor hen prettiger werken. Dat mag natuurlijk. Belangrijk is alleen dat deze kosten niet te declareren zijn.
STAP 1. Nadat je het formulier “aanmelden als gastgezin” in hebt gevuld neemt de gastgezinnencoördinator contact met je op. Normaal gesproken vindt een huisbezoek plaats, maar in de Covid-periode kan worden uitgeweken naar het vragen van foto’s / video van de thuissituatie. STAP 2. er wordt een gastgezinnen overeenkomst opgesteld en ondertekend door beide partijen STAP 3. Je wordt toegevoegd in de app-groep van de gastgezinnen, indien je dit wilt. STAP 4. Zodra er een dier een gastgezin nodig heeft wordt je benaderd STAP 5. Bij het ophalen van het dier staan de benodigde spullen voor de huisvesting en verzorging klaar STAP 6. Er wordt iedere maandag gebeld om te horen hoe het gaat en of er vragen /problemen zijn, daarnaast kunnen vragen worden gesteld in de app-groep van de gastgezinnen waarin zowel medewerkers als ervaren gastgezinnen in opgenomen zijn. STAP 7. Zodra het dier zo ver is dat hij/zij ingeënt en gechipt kan worden ontvang je bericht van de asielmedewerkers en wordt een afspraak gemaakt om langs te komen op een dinsdagochtend wanneer de dierenarts het asielspreekuur heeft. STAP 8. Rond deze periode wordt je ook benaderd met de vraag om een karakteromschrijving te maken en foto’s te mailen die gebruikt gaan worden op de website om een geschikte baas te vinden. STAP 9. Zeven dagen na de inenting is de hond of kat klaar voor adoptie. Je brengt de hond of kat terug naar het asiel. Het dier wordt op de website ter adoptie gezet. Vanuit het asiel zullen nieuwe bazen gescreend worden en zal de hond of kat verhuizen naar een nieuwe baas.
Jazeker, geen enkel dier is hetzelfde en kan specifieke zorgvragen hebben (of juist niet) Wij vinden het belangrijk dat een gastgezin van tevoren (ongeveer) weet wat hij/zij kan verwachten. En ook bewust hier wel of niet voor kan kiezen.
Dat is door ons lastig te zeggen. Je kent je eigen dieren altijd het beste. Het hangt af van hoe sociaal jouw eigen dier is en dat je hen t.z.t. op een rustige wijze introduceert. De medewerkers kunnen ook hierin tips geven. Wel vinden wij het belangrijk dat jouw eigen dier een geldige vaccinatie heeft.
Dit verschilt per dier. Jonge of moederloze kittens verblijven over het algemeen langer bij een gastgezin dan een volwassen dier dat herstellende is van een operatie. Gemiddeld zal een dier 4-8 weken in een gastgezin verblijven. Maar bij “flessenkittens” kan dit ook 10 weken worden.
Bij voorkeur wel. In eerste instantie om rustig te kunnen wennen en om eerst ook afgezonderd zijn van de eigen huisdieren. Na verloop van tijd kan dit niet (meer) nodig zijn. Wel adviseren wij om de opvangdieren in een aparte ruimte of bench te zetten op het moment dat je even weg moet.
Omdat er geen reiskosten gegeven kunnen worden is het van belang dicht bij Zwolle te wonen. Daarnaast werken wij met een vaste dierenarts in Zwolle (Zuid). Indien er iets met het opvangdier is, kan worden gevraagd of je zelf naar deze dierenarts wilt rijden. Daarnaast worden de spullen voor verzorging regelmatig klaargelegd bij het dierenasiel, dus is het handig wanneer je dichtbij woont. In het geval van “flessenkittens” kan het handig zijn om bij het asiel te komen voor tips en trucs.
Wanneer je een opvangdier een aantal weken intensief verzorgd en begeleid hebt, is het best lastig om hem of haar terug te brengen naar het dierenasiel. Voor ieder dier dat liefdevol grootgebracht is, zijn er ook altijd weer dieren die de hulp van het gastgezin nodig hebben en waar je vaak ook weer een zelfde band mee gaat ontwikkelen. Bij de adoptie van het dier dat je liefdevol hebt verzorgd, wordt jouw karakteromschrijving meegegeven aan de nieuwe baas. Op dit formulier kun je ook jouw contactgegevens vermelden zodat een nieuwe baas kan laten weten hoe het met het dier gaat.