Hond en Baas gewenningscursus

Hond en Baas gewenningscursus

Natuurlijk vinden wij het belangrijk dat een hond die vanuit ons asiel wordt geadopteerd goed terecht komt. Wij noemen dat een duurzame plaatsing.
Om die reden besteden we veel aandacht aan de ‘matching’ tussen het/de mogelijk toekomstige baasje(s) en de hond, maar bovendien vinden we dat het met die zorgvuldigheid niet op houdt bij het moment dat de hond door het nieuwe baasje wordt opgehaald.

Om die reden zijn wij gestart met de ‘Hond & Baas Gewenningscursus’
Tenslotte, bij de adoptie beginnen zowel de hond als het baasje, SAMEN aan een mooi nieuw avontuur.
Als asiel vinden wij het heel belangrijk dat het nieuwe baasje dit avontuur niet alleen met zijn/haar hond hoeft te beginnen en daarom willen we baasje en hond bij die eerste stappen in dit nieuwe avontuur graag een beetje begeleiden.

Hierbij focussen wij ons vooral op het baasje. Dit (nieuwe) baasje zal tenslotte verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van zijn/haar hond.
Gedurende de eerste ca. 6 weken na de adoptie, kan het baasje, samen met de hond 3 keer bij ons hier in ons asiel komen trainen.
Tijdens deze training wordt het baasje begeleidt door één van onze ervaren hondentrainers, die niet alleen hondengedrag kunnen lezen, maar ook als dierverzorger bij de verzorging van de hond betrokken zijn geweest tijdens zijn/haar verblijf hier in ons asiel en de hond dus goed kent.
Tijdens deze ‘gewenningscursus’ helpen wij het baasje graag om samen met de hond letterlijk elkaar beter te leren kennen en aan elkaar te wennen, zodat zij op den duur vrienden met elkaar kunnen worden; vrienden die op elkaar aan kunnen.
In deze komende eerste ca. 6 weken zullen wij het baasje per week ‘volgen’, zodat we de voortgang van baasje en hond goed in de gaten kunnen houden en vlot weer kunnen bijsturen als dat eventueel nodig is.
In deze relatief korte periode zal het baasje de verandering van de hond zien en zal het baasje ook steeds handiger worden in het oplossen van problemen of bedenken van nieuwe oefeningen, maar natuurlijk leert het baasje ook steeds beter het gedrag en de signalen van de hond te begrijpen.
Tijdens deze cursus kijken we goed naar het gedrag van de hond, geen enkele hond is immers hetzelfde. Dit betekent dat we rekening moeten houden met de verschillende karakters om tot het beste resultaat te komen.

Elke les bestaat vooral uit het bespreken van de ervaringen van het baasje met de hond, de eventuele vragen, maar natuurlijk ook voor een belangrijk deel uit oefenen in de praktijk. Tijdens de cursus gaan we het hebben over trainingsmethodes, lichaamstaal, kind/hond, mentale stimulans etc.
Tevens denken we graag mee over het oplossen van bepaalde problemen waar het baasje tegenaan loopt. Verder zullen er bij voorbeeld ook oefeningen worden voor gedaan met een van onze eigen (asiel)honden.

De commando’s die o.a. aan bod zullen komen zijn: zit, zit en blijf, hier, af, af en blijf, volgen, ”nee”, etc.

Wij denken dat wij op deze wijze zowel het baasje als de hond helpen om elkaar over en weer beter te leren kennen en op die wijze een goede basis met elkaar te leggen voor een mooi nieuw avontuur en een hopelijk langdurige vriendschap!

De lessen worden gegeven op het terrein van het dierenasiel, in Zwolle.