Ik zoek een kat

Op deze pagina vind je bijna dagelijks nieuwe katten die op zoek zijn naar een nieuw thuis. Heb je interesse in één van onze katten? Lees dan hieronder hoe het adoptieproces werkt en wat de adoptietarieven zijn. 


Voordelen van adoptie

Iedere kat verdient een kans op een veilig en liefdevol thuis. Wij doen ons uiterste best om het adoptieproces zo zorgvuldig en voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

 

 • Onze gediplomeerde dierverzorgers zorgen voor de best mogelijke koppeling tussen kat en toekomstige baas.
 • Onze katten zijn nagekeken door de dierenarts.
 • Alle katten zijn gevaccineerd, gechipt, ontwormd en ontvlooid.
 • De katten ouder dan 7 maanden zijn gecastreerd/ gesteriliseerd.
  Bij kittens ontvang je een doorverwijzing hiervoor.
 • Professionele begeleiding, ook na de adoptie.
 • Je geeft een kat een tweede kans op geluk.


Hoe werkt een adoptie?

Ons doel is onze katten een passend, veilig en liefdevol thuis bieden.

Daarom doorlopen wij gezamenlijk een aantal stappen om de adoptie tot een succes te brengen.

 

 1. Droomkat gevonden? Vul het adoptie aanvraagformulier in!

 2. De betrokken dierverzorger beoordeelt of de kat past binnen de geschetste (thuis)situatie.

 3. Een kennismaking volgt.

 4. Adoptieovereenkomst wordt besproken, ingevuld, ondertekend en de adoptiebijdrage wordt betaald.

 5. Chip wordt gekoppeld aan de gegevens van de nieuwe baas

 6. De kat mag mee naar huis!


Adoptie tarieven

Voor het adopteren van een kat hanteren wij de volgende tarieven:

 

 • Tot 6 maanden € 155,-

 • 6 maanden tot 8 jaar € 135,-

 • 8 jaar tot 12 jaar € 105,-

 • 12 jaar en ouder € 70.-

Veelgestelde vragen

Wanneer je interesse hebt in één van onze asieldieren vragen wij je om een (vrijblijvend) adoptieformulier in te vullen voor je langskomt. O.a. rechtsboven op de website staat onder formulieren “adoptieformulier”. Het doel van dit vragenformulier is om een beeld te krijgen van de thuissituatie, gezinssituatie, eventuele ervaring en aanwezige andere dieren. Omdat wij geloven in een goede match, moet jouw situatie zoveel mogelijk aansluiten bij de achtergrond en het karakter van het dier. Jij en het dier hebben er niets aan wanneer het thuis niet blijkt te gaan en het dier terug moet.
Zodra het vragenformulier ingevuld is wordt door de medewerker gekeken of er een dier verblijft dat in jouw situatie past. Indien je reageert op een specifieke kat, wordt gekeken of het op papier een goede match is. Lijkt het op papier een goede match, dan neemt een medewerker contact met je op om een afspraak in te plannen. Bij aankomst kun je dan mee naar de kattenafdeling(en) om kennis te maken. Past deze kat niet in jouw thuissituatie of klikt het niet tijdens de kennismaking, dan wordt het vragenformulier 6 weken bewaard zodat je, wanneer je een andere kat ziet in de komende weken, opnieuw kunt bellen. Wanneer je aangeeft een vragenformulier te hebben ingevuld, pakken de medewerkers dit erbij. Na 6 weken wordt het formulier uit ons bestand gehaald. Bij de kattenafdeling heb je de tijd om rustig te kijken of er een klik is met het dier. Wanneer je een kat hebt gevonden die bij je past, mag deze vaak gelijk mee naar huis. Het is mogelijk dat wij het dier een dag voor je vasthouden en dat je het de volgende dag ophaalt zodra alle spulletjes aangeschaft zijn. Deze termijn geldt niet voor kittens.
Vaak worden wij in korte tijd overspoeld met aanvragen voor, veelal voor 1 dier. Het lukt dan ook niet om iedere geïnteresseerde te berichten en op de hoogte te houden. Daarom hebben wij helaas het besluit moeten nemen om alléén de mensen te berichten die uitgenodigd worden voor nadere kennismaking met het dier. Op de website kunt u zelf in de gaten houden hoe het adoptieproces van het dier verloopt met onderstaande statussen. “voldoende aanmeldingen”: voldoende reacties ontvangen, er worden geïnteresseerden uitgenodigd. “gereserveerd”: Geïnteresseerden zijn geweest om kennis te maken. “geadopteerd”: de kat is geadopteerd en is verhuisd naar zijn/haar nieuwe baas.
Wanneer je een dier adopteert vindt er een plaatsingsgesprek/ adoptiegesprek plaats, waarna je de adoptieovereenkomst tekent en de adoptiebijdrage betaalt. In de adoptieovereenkomst staan een aantal rechten en plichten. Je vindt deze bij het adoptieformulier. Tijdens het adoptiegesprek print de medewerker (medische) informatie over het dier uit en (in het geval van een afstandsdier) de afstandsvragen van de vorige eigenaar. Je krijgt deze mee naar huis, samen met het vaccinatieboekje.
Wij worden graag op de hoogte gehouden van hoe het met jouw net geadopteerde asieldier gaat. Natuurlijk wanneer er (medische) problemen zijn, maar ook wanneer je gewoon even wilt laten weten dat het goed gaat. Dat is geen verplichting natuurlijk, maar wordt altijd wel erg gewaardeerd! Wanneer je wel tegen (medische) problemen aanloopt, vragen hebt, of ergens over twijfelt: neem gerust contact met ons op! Tijdens openingstijden zijn wij bereikbaar op 038-4601784 en bij dringende gevallen is een medewerker tot 22.00 uur te bereiken op het spoednummer. Wanneer je telefonisch contact opneemt kun je in het keuzemenu voor deze mogelijkheid kiezen.
Indien je niet in de directe omgeving van Zwolle woont kun je natuurlijk wel gewoon een dier bij ons adopteren. Let dan wel op de medische proeftijd. Deze 14 dagen medische proeftijd geeft jou gelegenheid om (na contact met het asiel) naar de asieldierenarts in Zwolle te gaan voor een kosteloos consult. Medicatie dien je zelf te betalen. Indien je ver weg woont en besluit naar jouw eigen dierenarts te gaan, kunnen wij dit consult helaas niet vergoeden. Ondanks zorgvuldige screening en dierenartscontroles en behandelingen van onze kant kun je voor (onverwachte) medische kosten komen te staan. Wij zijn hiervoor niet aansprakelijk.
Voor adoptie is iedere kat gechipt. Wij melden de chip aan bij een databank met de gegevens van de nieuwe eigenaar. Dit wordt over het algemeen gelijk tijdens de adoptie gedaan zodat het dier gelijk terug te herleiden is naar de nieuwe baas.
Een microchip is ongeveer zo klein als een rijstkorrel en wordt bij het dier tussen de schouderbladen onder de huid ingebracht. Deze microchip heeft een uniek nummer dat aan uw huisdier gekoppeld wordt en is gemakkelijk af te lezen met een chipreader. Elke instantie die met dieren te maken heeft is in het bezit van een dergelijk afleesapparaat. Zodra een dier gevonden wordt, wordt gecontroleerd of het dier een chip heeft. Zo ja, dan kunnen middels het chipnummer de persoonlijke contactgegevens van de eigenaar opgezocht worden, die zijn opgeslagen in een landelijke centrale database.
Het goed verzorgen van een dier kost geld. Dieren worden medisch behandeld, ingeënt, ontwormd, ontvlooid en gechipt (incl. aanmelding van de chip). Alle katten worden op kosten van het asiel gecastreerd of gesteriliseerd. Het overnamebedrag dat wij per asieldier vragen vind je boven deze vragen.
Indien je niet in de directe omgeving van Zwolle woont kun je natuurlijk wel gewoon een dier bij ons adopteren. Let dan wel op de medische proeftijd. Deze 14 dagen medische proeftijd geeft jou gelegenheid om (na contact met het asiel) naar de asieldierenarts in Zwolle te gaan voor een kosteloos consult. Medicatie dien je zelf te betalen. Indien je ver weg woont en besluit naar jouw eigen dierenarts te gaan, kunnen wij dit consult helaas niet vergoeden. Ondanks zorgvuldige screening en dierenartscontroles en behandelingen van onze kant kun je voor (onverwachte) medische kosten komen te staan. Wij zijn hiervoor niet aansprakelijk.
De katten zijn voorzien van een geldige vaccinatie (cocktail-vaccinatie) en zijn ontwormd en ontvlooid. Indien je een jonge kat adopteert: voor de opbouw van de antistoffen is een tweede vaccinatie vereist, een aantal weken na de eerste vaccinatie. Het kan zijn dat je het kitten adopteert voordat deze tweede vaccinatie gegeven kan worden. Ons advies is deze tweede vaccinatie zodra het kan te laten herhalen bij jouw eigen dierenarts. Deze vaccinatie is voor jouw eigen kosten. Alle katten vanaf de leeftijd vanaf ongeveer 7 maanden zijn gecastreerd of gesteriliseerd, voor adoptie. Bij kittens is dit nog niet het geval, maar wij vinden castratie/sterilisatie wel erg belangrijk. Daarom ontvang je een doorverwijzing voor Dierenkliniek Ittersum, in Zwolle. Bij hen kun je, zodra het kitten de juiste leeftijd heeft, de castratie/sterilisatie op kosten van het asiel laten uitvoeren, op vertoon van de doorverwijzing.