Sinds 2022 organiseert het bestuur van het Zwols Dierenasiel een dag voor de vrijwilligers. Zonder onze vrijwilligers beginnen we als organisatie helemaal niets.

 

Bij vrijwilligerswerk bij het dierenasiel denk je al snel aan onze grootste groep vrijwilligers, de mensen die de dierverzorgers ondersteunen in de dagelijkse verzorging van de asieldieren. Maar wij kennen veel meer vrijwilligers. Onze gastheer/gastvrouwen bij de receptie, onze webmaster, onze klusjesmannen, de gastgezinnen, en de groep die vanaf 2021 deel uitmaakt van het Zwols Dierenasiel; onze dierenhulpverleners op de dierenambulance Kampen, Raalte, Olst-Wijhe en Dalfsen.

Als laatste noemen we een groep vrijwilligers die (vaak op de achtergrond) enorm belangrijk werk verricht voor het dierenasiel; ons dagelijks bestuur. Want ook ons bestuur verricht haar taken belangeloos voor de Stichting.

Het was een koude maar zon overgoten zaterdag met vrolijke alleen maar gezichten.

In de tent op het asielterrein waren verschillende sprekers die de vrijwilligers op boeiende manier en vol passie gingen bijpraten. Over hun vak en over hun ervaringen.

Het werk van de sprekers heeft direct te maken met alles waar Stichting Zwols Dierenasiel (en de vrijwilligers) zich voor inzetten.

Wilma de Joode trapte om 10.00 uur af. Ze vertelde over haar werk voor Stichting Sterk voor Dieren. Wilma werkt in het hele land en komt veel zorgen tegen. Waar mogelijk helpt zij met haar stichting om het leven voor de huisdieren te verbeteren. De eigenaren willen het zelf ook graag anders maar het ontbreekt ze aan de financiële middelen.

Daarna volgde inspecteur Jan Verkuijl van de Landelijk inspectiedienst Dierenbescherming. En eigenlijk sloot zijn verhaal prima aan op het verhaal van Wilma. Met dat verschil dat Jan moet ingrijpen als een eigenaar niet meer wil of kan meewerken. En wat gebeurt er dan? Of is er door aanpassingen en controle toch nog een dierwaardig bestaan mogelijk?


Daarna maakten we een sprongetje naar de dieren in het wild. Erwin van der Werf van Stichting Vogel en Egelasiel Kampen vertelde over zijn werk als een BOA, maar op een ander vlak dan de inspecteur van de Dierenbescherming. En het bruggetje naar zijn vrijwilligerswerk voor de Stichting Vogel en Egelasiel waar onze dierenambulance met regelmaat dieren brengt.

In de ochtend was Inge van Dijk de laatste spreker voor de lunch. Inge is al meer dan 10 jaar gastgezin voor het Zwols Dierenasiel. Hele jonge kittens, zieke kittens, we brengen ze graag naar Inge. Ze heeft in de loop der jaren zoveel ervaring en kennis opgedaan en ze praat ons graag bij over haar vrijwilligerswerk. Als wij allemaal op één oor liggen, gaan gastgezinnen als Inge door met verzorgen van de allerkleinsten.

 

Daarna stond er een heerlijke lunch voor iedereen klaar. Volledig vegan. En dit laatste werd erg gewaardeerd.

Na de lunch was er nog een laatste lezing bij te wonen. 

 

Onze dierenhulpverlener Johan is ook Regiocoördinator otter Overijssel Zoogdiervereniging. En boeiend verteld Johan over de Otter in Zwolle. In de buitenwijken en in de Zwolse binnenstad. Verbazend dat het mooie dier, door de inzet van vrijwilligers, weer met mooie aantallen aanwezig is in de omgeving waar wij leven en werken.

De vrijwilligers lieten weten dat ze hebben genoten en met interesse de sprekers hebben aangehoord. Ook hoorden we dat vrijwilligers het leuk vinden om de andere mensen te spreken van dezelfde organisatie.

Tja als je altijd op woensdag werkt, dan zie je de mensen van de vrijdag niet snel

Bij vertrek was er voor iedereen een mooi gevulde Goody-bag van Hill’s Pet Nutrition @degrootdiervoeders en Stichting DierenLot

Meer informatie over het werk van de sprekers:

Sterk voor Dieren

Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming

Stichting Vogel- en Egelasiel Kampen

Zoogdiervereniging